Marathon Des Sables

Dat wil zeggen dat hij een loodzware rugzak met water en voedsel voor de hele reis meetorst. Dat moet ook wel: op de route bevinden zich geen dorpen of oases.

Geïnspireerd door deze tocht besluit Patrick een heuse Marathon des Sables (Frans voor marathon van het zand) in het leven te roepen. Sinds 1986 is de sidderende hitte van de Sahara het jaarlijkse decor van deze ultraloop. In 6 etappes leggen de deelnemers ruim 250 kilometer af. Nog steeds wordt zelfvoorzienend gelopen. Deelnemers brengen de nacht door in een berbertent.

De Marathon des Sables is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal evenement waaraan elk jaar gemiddeld 1000 deelnemers meedoen.Onlangs heeft de 35ste editie plaatsgevonden, door de enrome hitte en droogte zijn veel deelnemers uitgevallen. de 10 deelnemers van Bridge2cross zijn allemaal gefinisht.

Inspirerende feiten over de Marathon des Sables

  • In 2010 deed de Belgische televisiemaker Tom Waes mee aan de loop. Dit deed hij voor zijn tv-programma Tomtesterom. Met zijn uitzending inspireerde hij een 62-jarige vrouw ook aan de Marathon des Sables mee te doen.
  • Tijdens de loop van 1994 verdwaalde de Italiaan Mauro Prosperi tijdens een zandstorm. Hij zwierf 10 dagen door de woestijn. Dertien kilo lichter werd hij 200 km van het parcours gevonden. Overigens dragen de deelnemers tegenwoordig gps-ontvangers.
  • De Nederlandse Ragna Debats is de winnaar onder de vrouwen van 2019. Ondanks uitdrogingsverschijnselen en permanente pijn, ging ze toch door. “I’m a fighter,” zoals ze in een interview zei.

Wat anderen zeggen:

April 2019 Alex van Ginneken

“10 maanden geleden ben ik begonnen met trainen. Het leek een onmogelijk doel. Maar ik heb mij zeer goed laten begeleiden en het effect: geen blaren, geen blessures, geen pijnen, voelde mij fitter en sterker dan ooit en ik heb de langste dag waar ik het meest tegenop zag het beste gelopen. Daarnaast zag ik andere deelnemers om mij die zich niet goed hadden voorbereid, specifieke kennis en tips ontbraken (op zo’n manier wil je niet in de Sahara zitten), veel pijn, veel blaren, uitvallers en slechte finishtijden. Het mooiste is; ik heb mij nog nooit zo goed en sterk gevoeld. En ook heel leuk; na het finishen heb ik heel veel reacties gehad uit mijn omgeving met alleen maar een diep respect ;) Grote doelen haal je niet alleen. Daar heb je mensen voor nodig die je hierbij helpen!