Recensies

MdS Coachingsprogramma

Marcel van Pijkeren MdS 2023

Palmbomen, strakblauwe lucht en doffe hitte die zich vermengt  met de walm van dieselmotoren. Alles is hier anders dan thuis, zeggen mijn zintuigen wanneer ik via de draaideuren Errachidia Airport verlaat. De dieselwalm wordt veroorzaakt door een karavaan van dertig touringcars. Ze staan te wachten om de ruim 1200 deelnemers aan de Marathon des Sables te vervoeren naar het basiskamp in het Marokkaanse deel van de Sahara. Ik weet niet precies waar ik aan begonnen ben, maar weet wel dat mijn “rugzak” goed gevuld is met kennis die ik in de afgelopen 6 maanden heb opgedaan vanuit het coaching traject door Bart. Met een trainingsschema dat wekelijks op maat werd gemaakt weet ik dat ik er fysiek klaar voor ben……hoewel?  De twijfel slaat wel toe als je aan de start staat. Gelukkig heeft Bart ook de nodige aandacht besteed aan de mentale kant tijdens de trainingen. Op zondag 23 april 2023 klink dan eindelijk het startschot voor de 37e editie van de Marathon des Sables. Een editie die achteraf de 2e zwaarste editie bleek te zijn sinds 37 jaar met een uitvalspercentage van bijna 30%. Ik heb mogen ervaren dat wanneer je in de “overleefstand staat” je terugvalt op de routines die ik van Bart aangeleerd heb gekregen. En Bart zijn uitspraak: “opgeven is geen optie”heb ik wel een aantal keren in mijn hoofd herhaald. Met de juiste coaching heb ik de eindstreep met een grote glimlach gehaald met ook nog eens een verdienstelijke 90e plek in de eindklassering. En wie bel je dan als één van de eersten vol trots vanuit de woestijn? Bart bedankt! 

Carmen Hagenaars (MdS 2022)

De coaching en begeleiding van Bart ter voorbereiding op de Marathon des Sables 2022 was heel professioneel en op maat gesneden! Heeft de MdS tot een groot succes voor mij gemaakt!
Bart heeft me gedurende enkele maanden begeleid met trainingsschema’s en adviezen over gebruik van rugzak, het aanschaffen van materialen en zorg voor voeten. Ook gaf hij tips over wat je mentaal en fysiek te wachten staat. Ik heb hierdoor 100% genoten van de MdS ervaring en geen moment gedacht dat ik het niet ging redden.
Kan de coaching aan iedereen aanraden die de MdS wil gaan doen!

Bastiaan van der Knaap (MdS 2021)

Marathon des Sables

Op de drempel van het oude- naar het nieuwe jaar is dit een mooi moment voor een reflectie op 2021.

Zonder enige twijfel is mijn sportieve hoogtepunt in 2021 mijn deelname aan de 35ste editie van de Marathon des Sables (MDS) in de Marokkaanse Sahara met als resultaat om voor de rest van mijn leven een Finisher van de MDS te zijn.

Door de begeleiding, support en het enthousiasme van Bart Eigenhuis van Bridge2Cross is deze uitdaging voor mij werkelijkheid geworden. Bart heeft mij een jaar lang zowel fysiek getraind als mentaal voorbereid. Hij heeft mij voorzien van schema’s en tailormade adviezen en niet in de laatste plaats heeft hij mij óók tijdens de MDS gecoacht.
Bart heeft zelf al 3 keer de MDS uitgelopen en kon mij op basis van zijn persoonlijke ervaringen optimaal inspireren. Het is dus m.i. géén toeval dat het voltallige Bridge2Cross team op de The 35e edition of the Legendary Marathon des Sables is gefinisht.

Samenvattend en opgetekend uit de mond van Bart : A bridge never crossed is a life never lived.

Vanzelfsprekend beschikbaar voor een mondelinge toelichting op mijn ervaringen met Bart & Bridge2Cross.

Bastiaan

Victor Ader (MdS 2021)

MDS trainer review

Allereerst nogmaals super bedankt voor alle support die je bent blijven geven de afgelopen jaren. Je hebt me echt geholpen een betere en gezondere loper te worden. Je bent een inspiratie en een robotman.

Ervaring Bridge 2 Cross - MDS:

Alleen al bij het inschrijven voor de Marathon des Sables heeft Bart mij geïnspireerd met heroïsche verhalen en stoere anekdotes over voorgaande MDS edities. Die avonturen wil ik natuurlijk ook wel meemaken. Zelf was ik nooit zo gek geweest om mij hiervoor in te schrijven! Met alle vertrouwen in Bart zijn kennis en ervaring ben ik deze uitdaging dan ook aangegaan.
Bart heeft mij bijna twee jaar lang voorzien van de meest uiteenlopende trainingsschema’s. Elke zondagavond was het weer spannend om te lezen welke trainingen er voor de volgende week op de planning stonden. Trainingen met rugzak of gewichtsvest, 8kg rijst mee, dan 10kg, dan weer 6 kg, heuveltjes op, stukje versnellen. 45km met rugzak? Staat dat wel goed? Ik voelde mijzelf elke week sterker worden.
We hebben ook veel gezamenlijke trainingen voldaan met de hele MDS groep van Bridge 2 Cross. De groep werd steeds groter en we deelden ervaringen uit en onze onzekerheden. Het was een goed moment om te pijlen hoe iedereen er voor staat. Net als bij de kennis sessies in de MST store. Samen de mooiste hardloop spulletjes uitzoeken met een stuk pizza in je hand. Hier ontstonden ook al snel de eerste vriendschappen.

Uiteindelijk was het dan zover, na drie maal uitstel van de MDS gaan we naar Marokko. 1 ding weet ik zeker, aan de voorbereiding gaat het niet liggen! In de laatste dagen voor het evenement krijgen we nog de nodige wijsheden mee van Bart. In het hotel pakken we alvast onze tas in voor de race, alles moet precies op de juiste plek zitten. De tassen worden gewogen, toch opnieuw gepakt, her-gepakt en weer gewogen. Een bijzonder ritueel dat tot vlak voor de start nog spannend blijft.

Met 10 inmiddels doorgewinterde atleten staan we aan de start van de race. Bart aan ons zijde. Het worden 6 loodzware dagen. De ene dag is het nog heter dan de andere, veel deelnemers vallen uit. Een buikvirus gaat het bivak rond, ook de medische staf wordt getroffen. Elke ochtend zien we deelnemers opgeven en vetrekken uit het bivak. Dan wel door medische redenen, dan wel door pure angst om de ochtend weer te starten. Het team van Bart blijft overeind staan. We bewaren de rust in het team en behouden een positieve mindset. Ik heb wel gedacht aan opgeven maar door de kracht van het team ben ik door blijven gaan. Het zal mij niet gebeuren dat ik als enige zonder medaille op Schiphol aan kom. Dag 4 bracht mij tot een breekpunt, na 24 uur en 82km lopen was ik compleet gebroken. Ik had al 4 dagen niet meer gegeten dan zouttabletten en een paar winegums. Bart ving mij op in het bivak. Samen met het team bereiden we ons voor op de laatste marathon dag. Natuurlijk passeerde wij uiteindelijk allemaal de finish.

Ik heb zeker twee weken nodig gehad om te herstellen van de race. Fysiek en mentaal had ik veel te verwerken. Ik heb angsten overwonnen, mezelf weer iets beter leren kennen. Vrienden gemaakt en een betere loper geworden. De pijn is alweer vergeten. Mensen vragen mij of ik dit nog eens zou willen doen. Het antwoord is `Ja`.
Victor 

Sander Boon (MdS 2021)

"Op weg naar het eerste checkpoint realiseerde ik me pas echt wat het verschil maakt tussen het wel- of niet finishen van de Marathon des Sables".

Drie keer is de 35e editie uitgesteld en daardoor was ik al twee jaar bezig met de voorbereidingen. Het gewicht van mijn rugtas was al maanden een obsessie en door de vele trainingen zat alles als gegoten. Ik wist vanuit de ervaring en verhalen van Bart hoe belangrijk het is om deze randvoorwaarden op orde te hebben. Want dat zijn het; randvoorwaarden. Net als de eindeloze hoeveelheid trainingskilometers die Bart wekelijks in mijn trainingsschema had gezet.

Het verschil tussen het wel- of niet finishen van de Marathon des Sables staat niet in een trainingsschema of op een paklijst. Het was de focus en spirit die me naar ieder volgend checkpoint hebben geholpen. Een mindset die Bart me als persoon heeft meegegeven. Een mindset van knokken, positiviteit, blijven geloven en nooit, nooit opgeven. Een mindset die te zien was bij alle deelnemers van team Bridge2Cross. Een team - wat later bleek - als enige zonder afvallers is gefinisht.

Dit Marathon des Sables avontuur is brandstof voor mij persoonlijke groei geweest en hier heb ik dagelijks profijt van. Op naar het volgende checkpoint!

Sander 

Jef Paps België (MdS 2021)

Hi Bart, ik wil je van harte bedanken voor de steun en structuur die je me gegeven hebt tijdens de voorbereidingsmaanden voor de Marathon des Sables. Initieel dacht ik alles zelf te doen maar als snel leek dit niet echt een goed idee te zijn. Het bleek van enorm belang om een goed onderbouwd schema te hebben. Dit heeft er voor gezorgd dat ik de juiste trainingen kon volgen ipv altijd maar gewoon dezelfde training te herhalen. Ook heeft het me de juiste motivatie gegeven, voornamelijk ook omdat ik echt het gevoel had bij een groep te horen ipv alles op mijn eentje te doen.
Het is dankzij jou en je programma dat ik niet enkel de finish gehaald heb maar dit ook heb kunnen doen met het gevoel dat ik vanaf dag 1 goed voorbereid was en steeds alle vertrouwen heb gehad dat ik nodig had.
En bovendien heb ik dankzij jou ook echt een hele goede prestatie kunnen neerzetten waar ik de rest van mijn leven heel fier op kan zijn.
Ik kan je programma aan iedereen aanraden, ik ben alvast 110% overtuigd.
Bedankt voor alles!!

Jef 

Wil Meershoek, 57 jaar (MdS 2021)

Via de Trail store winkel, waar ik spullen kocht voor weer een trail gaf Tom mij niet alleen advies over spullen maar ook over trails,tja de MDS ,daar kan je mee thuiskomen,op het werk en verjaardagen.
250 km in de Sahara en dan nog met een rugzak van 8.5 kg en 3 pet flessen water door het zand met boven de 50 graden, prima verhaal om tegen je vrienden te vertellen maar doen effe ander verhaal.
Bart is de man die na een kennismakend gesprek zegt”we gaan ervoor en je kan het.”Oke…. trainingsschema’s(gekoppeld aan je horloge)gesprekken, samen trainen met de andere teamleden,adviezen voor in de Sahara maar het alle belangrijkste wat Bart voor elkaar krijgt is “het moment voor de eerste stage”dat het hoofd zegt’’wat er gebeurd die finish haal ik”.56 berber tenten stonden in het Bivak en halve wege de week was er nog maar een tent compleet en dat was de tent van Bart,konden die andere 40 nationaliteiten niet zeggen.10 mannen(toeval)die Bart meegenomen had daar was ik er een van.
Dankbaar dat ik onder leiding van Bart het gedaan hebt, ga het zeker nog een keer mee met de groep.Terugkomend in het lekkere koude Nederland , beginnen de lofuitingen al op Schiphol en daar kom je niet meer van af.Bijgebleven na de Mds, lichaam en geest kunnen veel meer dan dat je voormogelijk houdt, week lang compleet van de buiten wereld afgesloten zijn geen probleem en een volle week karig eten uit je rugzak, ach na een dag weet je niet beter.Voor mensen die smet vrees hebben is het avontuur niet geschikt.

Wil